Levensverhaal

Ben zo benieuwd wie er dit jaar besluit om een verhaal te laten optekenen. Want een besluit is het. Misschien ben jij dat wel. Het kan echt over van alles gaan, ik zal eens een paar mogelijkheden noemen:

  • Over je leven, een bijzondere vriendschap, een ingrijpend conflict dat zich ten goede keerde.
  • Over een van je kinderen, iets dat je wilt vast leggen voor later.
  • Misschien over kinderloosheid en hoe je daarmee om bent gegaan.
  • Over je loopbaan, over je eigen bedrijf, over een bijzondere werkperiode.
  • Misschien heeft jouw familie een boeiende geschiedenis. Of kom je uit een familie vol verhalen die alleen jij nog kan vertellen.
  • Wie weet, heb je gewonnen in een loterij en heeft dat je leven veranderd.
  • Maar het kan ook dat je zelf al van alles hebt opgeschreven en je iemand zoekt die er een boek van kan maken.

Bel me op 06 51 37 5995 of mail naar violetfalkenburg@gmail.com en we maken een afspraak.

Hoe werkt het?

Vrijblijvende kennismaking
Een boek laten schrijven over je leven is een bijzondere aangelegenheid. Dat laat je niet zomaar door iedereen doen. Daarom bellen we eerst uitgebreid of spreken we af voor een kop koffie. Zo weten we of het klikt. 
We bespreken wat je ideeën en wensen precies zijn en welk pakket daarbij past. Misschien heb je wel een stapel dagboeken of wil je dat ik ook vrienden en kennissen interview. Alles kan! Dan maken we gewoon een offerte op maat. Als we allebei tevreden zijn, maken we een overeenkomst waar belangrijke zaken zoals auteursrecht en geheimhouding in geregeld zijn. Alleen nog tekenen en we kunnen aan de slag.

Voorbereiding
We beginnen met ‘huiswerk’ en een uitgebreide vragenlijst. Beide helpen je om een rode draad in je leven te ontdekken en belangrijke keer- en speerpunten te markeren. Dit zorgt ervoor dat iedereen volledig voorbereid is op de interviews.

Interviewen
Hoe vaak komt het voor dat je in alle rust over je leven kunt vertellen? En dat een pro doorvraagt op de hoogtepunten, de dieptepunten, de verbanden die je hebt ontdekt tussen je jeugd en je latere leven. Door uitgebreid te praten, kom je soms ook tot nieuwe inzichten. Niet dat alles wat je zegt automatisch op papier komt. Jij houdt de regie en kunt altijd – ook achteraf nog – zeggen of je een bepaalde passage er wel of niet in wilt hebben. Dus tijdens de interviews kun je vrijuit spreken.

Opzet en indeling van het boek 
Na de interviews bepalen we in grote lijnen wat voor jouw verhaal de beste opbouw is. Wordt dat een chronologische beschrijving van je leven? Gaan we in thema’s werken, of misschien in periodes? Schrijven vanuit het heden kan ook. De gekozen opbouw vormt een blauwdruk voor het te schrijven boek, waar we in onderling overleg wel van af kunnen wijken. 

Duur van het proces
En dan ga ik voor je aan de slag. Misschien hoor je een hele tijd niets. Wellicht ontstaan er gaandeweg vragen, waar je een e-mail of een telefoontje over krijgt. Zodra er iets te lezen valt, stuur ik je dat op en wacht met spanning op je reactie. Word je blij van de toon van het boek? Heb ik de verschillende ‘personages’ goed neergezet en hoe is het om over jezelf in de ik-persoon te lezen? 

En wanneer is het boek dan klaar? Dat hangt van veel dingen af. De afgesproken hoeveelheid woorden, de hoeveelheid informatie, agenda’s etc. Houd rekening met een schrijfperiode tussen de 3 en 9 maanden (de korte biografie gaat natuurlijk sneller).

De eerste versie
De eerste versie van jouw verhaal is af en je mag het voor het eerst helemaal lezen. Deze leesronde is bedoeld om de feiten, zoals jij ze onthouden hebt, te controleren. Klopt het verhaal met jouw herinnering? Je bent vrij om details aan te vullen, scènes te schrappen of nieuwe belangrijke herinneringen toe te voegen. 

De laatste feedback
Ik herschrijf het boek aan de hand van jouw feedback en als je wilt, dan laten we het manuscript kritisch nalezen door een redacteur. Dan is het tijd voor de laatste feedbackronde. Zijn de nieuwe en gewijzigde stukken naar tevredenheid? Zie je nog laatste onjuistheden? Of is het boek nu klaar voor de drukker?

Het manuscript
De definitieve tekstversie ligt nu op tafel, het manuscript dus, en wat ga je er nu mee doen? Misschien heb je al eerder besloten: wil je het boek laten vormgeven (met foto’s) en drukken? Of wil je het manuscript opsturen naar een uitgever?  Ik help graag met beide keuzes en de uitwerking daarvan.

Tot nu toe
Op de foto een greep uit de boeken die ik als ghostwriter heb geschreven. De onderwerpen zijn zeer uiteenlopend. Net als de opdrachtgevers. Op de leestafel ligt nu hun eigen boek. En wat zijn ze er trots op.

    Superwoman is mijn eerste boek als ghostwriter. Het gaat over een jonge vrouw die weer opnieuw moeten leren leven na een herseninfarct. Zevenendertig was ze, met een succesvolle baan heeft en een gezin met drie jonge kinderen. Het gaat gelukkig goed met haar.

    Lidewij Verweijen: Met deze ervaren schrijfster en journalist lag de weg open om mijn verhaal duidelijk te verwoorden en leesbaar te maken. Met veel aandacht om mij ‘op papier’ tot leven te laten komen, heeft zij iets voor mij gemaakt, wat ik mijn leven lang zal koesteren. 2017

    Mijn laatste boek gaat over het leven van Maria. Als baby krijgt ze polio, een half jaar voor het vaccin kwam. In het hardwerkende arbeidersgezin leert ze geen uitzondering te zijn. Polio of niet. In weerwil van wat haar moeder haar voorspelt, trouwt ze, krijgt twee dochters en maakt carrière als HR manager bij een internationale firma. Een verhaal van wilskracht en hard werken.

    Maria van Maurik reageert op mijn suggestie voor een voorwoord: Zo mooi samengevat. Ik lees het vanavond nog een keer. Jij bent wel een echte schrijfster met een enorm empathisch vermogen. 2022
    

    De titels die ik in opdracht van uitgeverijen heb geschreven vind je op de pagina Mijn boeken.